'İşin Kimyasında Varız'
Chitsan Tarım
Chitsan bitkilerin savunma sistemini uyararak hastalıkların kontrolü ve yayılmalarının azaltılmasında etkili bir üründür.
* Tarım ürünlerinin hasat sonrası raf ömrünün arttırılması
* Bio-film özelliği ile toprak ve yaprak patojenlerinin gelişimini engeller,
* Mikrobiyal hastalıklara karşı direnç mekanizmasını arttırır.
* Bitkilerde, işlenmiş ve işlenmemiş birçok üründe koruyucu antifungal, antimikrobiyal, antiviral, insektisidal özelliklere sahiptir.
* En temel uygulamalarından biri; Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Proteus vulgaris gibi bakterileri; Saccharomyces cerevisiae ve Rhodotorula glutensis gibi maya kültürlerini ve Zygomycetes dışındaki küfleri inaktive edebilmesidir.
* Bitkinin bağışıklık sistemini aktive eder ve güçlendirir. Hücre duvarlarını güçlendirir ve korur, yaraların iyileşmesini hızlandırır, bitkilerin güçlenmesini, büyümesini ve gelişimini uyarır.
* Toprağa uygulandığında, kök ve kök boğazı çürümesinin gelişmesini engeller, bitkilerdeki kök sisteminin büyümesini uyarır.
* Tohumların suya ıslatılmasında ve fide dikiminde kullanılarak bitkinin hastalıklardan korunması sağlanır.
* Bakteriyel ve Fungal Hastalıklara, kırmızı örümcek,Nematod gibi zararlılara karşı güçlü engelleme etkisi vardır.
* Chitsan toprağa uygulandığında toprak iyileştirici ajan olarak topraktaki faydalı mikroorganizmaların aktivitesini harekete geçirerek, zararlı bitki patojenlerine karşı mikrobiyal dengeyi değiştirmektedir. Ayrıca toprak kaynaklı patojenlere karşı bitkide savunma gücünü artırmaktadır.
Ayrıca Chitsan,meyve ve Sebzelerdeki Uygulamaları Meyvelerin raf ömrünü belirleyen önemli hususlar, küf gelişimi, fizyolojik bozulmalar ve fiziksel hasarlardır. Meyvelerde gözlenen mikrobiyal bozulma daha çok küf kaynaklıdır. Chitsan kaplama ve filmleri CO2’e göre O2’ne karşı daha fazla geçirgen olduklarından meyvelerin Chitsanla kaplanması durumunda anaerobik solunum önlenmekte, solunum hızı azaltılmakta, küf gelişimi inhibe edilmekte, etilen sentezi ve karbondioksit geçişi azaltılarak olgunlaşma geciktirilmektedir. Chitsanla kaplama işlemi meyve dokularındaki atmosferi değiştirdiğinden ve antifungal etki gösterdiğinden meyvelerin depolama ömrünü iyileştirmekte ve meyve çürümesini kontrol altına alabilmektedir . Domates ile yapılan bir çalışmada Chitsanla kaplama işleminin depolama esnasında solunum hızını, etilen üretimini ve ağırlık kaybını azalttığı, yumuşamayı ve kırmızı pigmentasyonu geciktirdiği belirlenmiştir . Chitsan ile kaplanan elma, muz , narenciye , mango , şeftali , havuç ve marulda da solunum hızının ve etilen üretiminin azaldığı, çürümenin kontrol altına alındığı ve yumuşamanın geciktiği gözlenmiştir.